Φωνή της Αμερικής ▪ Greek
 για έγκυρη ενημέρωση

Κείμενο
Aναζήτηση

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς ενημερώνει το Κογκρέσο


03-10-2008

Διονύσιος Σολωμός
Διονύσιος Σολωμός
Όταν ο Διονύσιος Σολωμός έγραφε το υπέροχο ποίημα  «Ύμνος εις την Ελευθερία», οι δύο πρώτες στροφές του οποίου αποτελούν τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας, πηγή της έμπνευσής του ήτανε η ηρωική επανάσταση των Ελλήνων του 1821.  Αλλά σε κάποια στροφή του έργου του, ο μεγάλος εθνικός ποιητής αποκαλύπτει και την μεγάλη χαρά που ένοιωσε για την επιτυχία της Ελληνικής επανάστασης μια φίλη και σθεναρή υποστηρικτής των ηρώων του 21, η Αμερική, η οποία 47 χρόνια νωρίτερα είχε αγωνιστεί εξ ίσου σκληρά για την δική της λευτεριά.

Λέει ο Σολωμός: «Γκαρδιακά χαροποιήθει και του Ουάσιγκτον η γη, και τα σίδερα ενθυμήθει που την έδεναν κι αυτή». 

Η πιο πρόσφατη αναφορά σε τούτους τους στίχους του Σολωμού έγινε την Πέμπτη από τον  Πρέσβη της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αλέξανδρο Μαλλιά, κατά την διάρκεια ενημέρωσης επιτελικών επαγγελματικών στελεχών του Αμερικανικού Κογκρέσου πάνω σε κρίσιμα θέματα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.


Capitol.jpg


Μιλώντας στον Λόφο του Καπιτωλίου, μέσα σε μια ασφυχτικά γεμάτη αίθουσα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς υπενθύμισε τους παραδοσιακούς δεσμούς που ενώνουνε την Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και επισήμανε ότι η Αμερική, ως «του Ουάσιγκτον η γη», είναι η μόνη χώρα που μνημονεύεται από τον εθνικό ποιητή Σολωμό στον «Ύμνο εις την Ελευθερία».   

Ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς ευχαρίστησε κατόπιν μέλη του Κογκρέσου για την υποστήριξη που έχουν δώσει σε ελληνικές θέσεις και υπογράμμισε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στην διαμάχη Αθηνών Σκοπίων σχετικά με το θέμα του ονόματος, που δεν θα έχει νικητές ή ηττημένους, αλλά θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και θα ανοίξει το δρόμο της γειτονικής χώρας για τη συμμετοχή της στους ευρωαντλαντικούς θεσμούς.  

[insert caption here]
Αλέξανδρος Μαλλιάς
Ο Πρέσβης κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα επιδιώκει μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που να ισχύει έναντι όλων και ρυθμίσεις που θα επικυρώνονται με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στην συνέχεια, ο Αλέξανδρος Μαλλιάς ενημέρωσε τα 35 στελέχη του Κογκρέσου που παραβρέθηκαν στην συνάντηση αυτή, για τις  προσπάθειες που καταβάλει η πολιτική ηγεσία της Κύπρου για την εξεύρεση λύσης σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες.  Τέλος υποστήριξε την υπόθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συνέστησε να ενταχθεί η Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν στον κατάλογο των κρατών των οποίων οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται για μικρά χρονικά διαστήματα τις Ηνωμένες Πολιτείες δίχως να χρειάζονται βίζα.   

 

 

emailme.gif Στείλτε τη σελίδα αυτή σ’ ένα φίλο
printerfriendly.gif Έτοιμο για εκτύπωση

  Πρώτη είδηση
Ομπάμα: Η Αμερικανική οικονομία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται

  Άλλες ειδήσεις
Κλίντον: Η κυβέρνηση Ομπάμα υπέρ κάποιων συνομιλιών με Ταλεμπάν
Συνομιλίες Ομπάμα-Σίνγκ στο Λευκό Οίκο
Το ΝΑΤΟ ζητά αύξηση συνεισφοράς εταίρων στο Αφγανιστάν
Πόρισμα: Κατασκοπία Πεκίνου κατά ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο
Τα αεροδρόμια της ΝΥ τα χειρότερα των ΗΠΑ
Στη Γερουσία το ασφαλιστικό
Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ζητούν σημαίνοντες Γερουσιαστές
Ιράν: Στρατιωτικές ασκήσεις για προστασία πυρηνικών εγκαταστάσεων
Προειδοποίηση  για σοβαρή ατμοσφαιρική μόλυνση
ΗΠΑ-Κίνα: Σχέση αλληλεξάρτησης
Περικοπές και στην ΑΟL
Ο Στήβεν Μπόσγουωρθ στη Βόρεια Κορέα
Πτώση της δημοτικότητας Ομπάμα
Η Διαφθορά το 2009
Η Σάρα Πέιλιν «Κόντρα στο Ρεύμα»
«Μητροπολιτικό Κέντρο των Βαλκανίων να γίνει η Θεσσαλονίκη»
Η ζωή του Jimmy the Greek στο ESPN