VOANews.com

Φωνή της Αμερικής ▪ Greekγια έγκυρη ενημέρωση

 
Ειδήσεις σε 45 γλώσσες
Ποιους είδε και τι συζήτησε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού στην Ουάσιγκτον


21-04-2009

Μάρκος Κυπριανού και Χίλαρυ Κλίντον
Μάρκος Κυπριανού και Χίλαρι Κλίντον
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού συναντήθηκε την Δευτέρα στην Ουάσιγκτον με τον Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόζεφ Μπάϊντεν, στον Λευκό Οίκο και με την Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, στο Στέητ Ντηπάρτνμεντ.

Τον Κύπριο Υπουργό υποδέχτηκε στο Στέητ Ντηπάρτμεντ αυτοπροσώπως η Αμερικανίδα ομόλογός του λέγοντας: Είμαι πολύ χαρούμενη που καλωσορίζω τον κύριο υπουργό με τον οποίο συναντήθηκα επίσης και στην σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στην Πράγα.Έχουμε πολλά ενδιαφέροντα θέματα να συζητήσουμε. Χαίρομαι που δίνεται η ευκαιρία για τέτοιο διάλογο τόσο γρήγορα στην θητεία της κυβέρνησής μας.

Ευχαριστώντας την για την θερμή υποδοχή ο κύριος Κυπριανού είπε: «Είναι και δική μου τιμή που δίνεται η ευκαιρία να συναντηθούμε για δεύτερη φορά εντός λίγων εβδομάδων. Προσβλέπω κι εγώ στις συνομιλίες μας για μια στενότερη και καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας».

Μάρκος Κυπριανού
Μάρκος Κυπριανού
Από το Στέητ Ντηπάρτμεντ ο Υπουργός κύριος Κυπριανού μετέβηκε στον Λευκό Οίκο όπου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο κύριο Μπάϊντεν και κατόπιν πήγε στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου μεταξύ άλλων μίλησε στην Φωνή της Αμερικής για την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Μάρκος Κυπριανού: «Και οι δύο συναντήσεις γίνανε στα πλαίσια της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Βεβαίως οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών είναι καλές αλλά υπάρχουνε περιθώρια για πιο στενή συνεργασία και ακριβώς αυτό είναι εκείνο που συζητήσαμε. Κύριο θέμα στις συζητήσεις μας είναι το Κυπριακό πρόβλημα, η διαδικασία επίλυσής του, η βοήθεια που αναμένουμε σε αυτή την διαδικασία από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά βεβαίως υπάρχουν και πολλά ζητήματα διμερή και περιφερειακά όπου μπορούμε να έχουμε μια στενή συνεργασία. Με την κυρία Κλίντον μπήκαμε βεβαίως και σε συγκεκριμένα θέματα τα οποία συζητήσαμε και τα οποία θα συζητήσουν στην συνέχεια οι συνεργάτες μας για πιο πρακτικά αποτελέσματα. 

Γιώργος Μπίστης με τον ΥΠΕΞ Μάρκο Κυπριανού
O Γιώργος Μπίστης με τον ΥΠΕΞ Μάρκο Κυπριανού.
Ο κύριος Μπάϊντεν από την άλλη πλευρά, ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα το ότι με δέχτηκε, είναι πολύ καλός γνώστης του Κυπριακού προβλήματος και μου δόθηκε η ευκαιρία να τον ενημερώσω σε λεπτομέρεια για την διαδικασία που υπάρχει σήμερα και βεβαίως συζητήσαμε την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών. Η πραγματικότητα είναι ότι στο παρελθόν υπήρξαν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά αυτή την στιγμή με την νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών βλέπουμε μια γνήσια επιθυμία για ενίσχυση αυτών των σχέσεων
».

Αμέσως μετά από τις συνομιλίες που είχε με τους Αμερικανούς αξιωματούχους ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού αναχώρησε για την Κύπρο, όπου υποδέχεται την Τετάρτη τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή. 

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το βίντεο του ρεπορτάζ αυτού που περιλαμβάνει τη συνέντευξη του κ. Κυπριανού.


Download Δείτε το ρεπορτάζ "Ποιους είδε και τι συζήτησε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού στην Ουάσιγκτον"
Download  (WM)
Watch This Report Δείτε το ρεπορτάζ "Ποιους είδε και τι συζήτησε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού στην Ουάσιγκτον"
Δείτε  (WM)
E-mail This Article Στείλτε τη σελίδα αυτή σ’ ένα φίλο
Print This Article Εκτύπωση
  Πρώτη είδηση
Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ζητούν σημαίνοντες Γερουσιαστές

  Άλλες ειδήσεις
Στη Γερουσία το ασφαλιστικό
Διχασμένο το Κογκρέσο για την αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν
Στο Λευκό Οίκο ο Πρωθυπουργός της Ινδίας
Προηγείται ο Μπασέσκου στις εκλογές στη Ρουμανία
Ιράν: Στρατιωτικές ασκήσεις για προστασία πυρηνικών εγκαταστάσεων
Προειδοποίηση  για σοβαρή ατμοσφαιρική μόλυνση
Σε αδιέξοδο οι Iρακινές εκλογές
ΗΠΑ-Κίνα: Σχέση αλληλεξάρτησης
Δεσμεύσεις Καρζάι για πάταξη της διαφθοράς
Περικοπές και στην ΑΟL
Ο Στήβεν Μπόσγουωρθ στη Βόρεια Κορέα
Πτώση της δημοτικότητας Ομπάμα
Γκάιτνερ: Η παγκόσμια οικονομία δεν πρέπει να βασίζεται στους Αμερ. καταναλωτές
Η Διαφθορά το 2009
Η Σάρα Πέιλιν «Κόντρα στο Ρεύμα»
«Μητροπολιτικό Κέντρο των Βαλκανίων να γίνει η Θεσσαλονίκη»
Η ζωή του Jimmy the Greek στο ESPN