VOANews.com

Amerika'nın Sesi ▪Turkish 1942'den bu yana güvenilir haber

23 Kasım 2009 

VOA'da Bugün:

45 Dilde Haberler

Clinton: 'İran'a Sunulan Koşullar Değişmeyecek'

03/11/2009

US Secretary of State Hillary Clinton (L) with Moroccan Foreign Minister Taib Fassi Fihri before their bilateral meeting Marrakesh, 02 November 2009
Clinton Fas dışişleri bakanıyla
Dışişleri Bakanı Hillary Clinton İran’a yapılan, elindeki ham uranyumunun ülke dışında zenginleştirilmesi önerisinin değişmeyeceğini açıkladı. Fas’ın Marakeş kentinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Clinton, tüm dünyadan soyutlanmayı istemiyorsa, İran’ın bu çok önemli kararı almasını istedi.

İran, Clinton’un bu konuşmasından önce Birleşmiş Milletler’in desteklediği uranyum zenginleştirme önerisi konusunda daha çok görüşme istedi.
İran’ın Uluslararası Atom Enerji Dairesi’ndeki temsilcisi Ali Aşgar Sultaniye Tahran’ın Viyana’da yeni tur görüşmelere hazır olduğunu açıkladı.

Daha önce Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki, Enerji Dairesi’nden İran’ın düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyumunun çoğunu Rusya’ya gönderme önerisini değerlendirmek üzere teknik komisyon kurmasını istemişti. Uranyum Rusya’da işlendikten sonra nükleer araştırma reaktöründe yakıt olarak kullanılmak üzere İran’a gönderilecek.

Bu arada İngiltere, Fransa ve Rusya dışişleri bakanları İran’dan uranyum zenginleştirme önerisine bir an önce yanıt vermesini istedi.

Moskova’da bir araya gelen İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Fransa Dışişleri bakanı Bernard Kouchner ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov İranlı yetkililerin BM planını onaylamasını umduklarını kaydetti.   

Bazı İranlı parlamenterler, İran’ın uranyumunu geri alacağı yolunda garanti olmadığı gerekçesiyle önerinin reddedilmesini istiyor.


Yorumlar:

İlk yorumu siz yazın
 
Yorumunuzu gönderin

Bu haber konusundaki görüşlerinizi yazabilirsiniz. E-posta adresiniz saklı tutulacaktır












 
Bu formu kullanarak göndereceğiniz yorum VOA tarafından onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Bütün yorumların yayınlanması mümkün değildir. VOA sizin yorumunuzu bütün yayınlarında kullanma hakkına sahiptir. Terms & Conditions.
E-mail This Article Haberi Gönder
Print This Article Yazıcı İçin
Comment on This Article Yorumunuzu yazın
  Manşet

  Diğer Haberler