Grafikli Metin

VOANews.com
News in 44 languages


BM Nüfus Fonu Raporu

12/10/2005

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, son raporunda, tüm kadınların durumunu düzeltmeden, yoksullukla mücadele çabalarının yetersiz kalacağı uyarısında bulunuyor.

Londra, Bankok ve New York gibi birçok kentte  yayınlanan raporda, kadınlara karşı ayrımcılık yapılmasının kalkınma programlarına zarar verdiği ve kadınların üretim kapasitesini olumsuz etkilediği belirtiliyor.

Raporda ayrıca, liderlerden, 2000 yılındaki Birleşmiş Milletler zirvesinde verilen, kadın ve gençlere yatırım yapılması yolundaki sözlerini yerine getirmeleri isteniyor; kadınlarla çocuklarının durumunun düzeltilebilmesi için daha iyi sağlık hizmetleri ve eğitim imkânları sunulması gerektiği vurgulanıyor.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Direktörü Thoraya Ahmet Obaid, kadın - erkek eşitsizliği sorununun, Birleşmiş Milletler’in 2015 yılına kadar çözmeyi hedeflediği  sorunlar arasında olduğunu belirtti: "Kalkınma yolunda belirlediğimiz 8 hedef arasında kadın erkek eşitliğini sağlamak ve kadınların yetkilerini arttırmak bulunuyor. Kadınların başarılı olması, ailelerin ve toplumların kalkınmasını sağlar. Bu nedenle bu konuya çok önem veriyoruz."

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun raporunda, yoksul ve zengin kesim arasındaki gelir farkının arttığına dikkat çekiliyor. Gelişmiş ülkelerde her bin çocuktan sekizi ölürken, yoksul ülkelerde bu oran binde 94.

Gelişmiş ülkelerde ortalama yaşam süresi 80 yıl. Ancak yoksul ülkelerdeyse bu rakam 50 yıla düşüyor.  Afrika’da Botswana, Lesotho ve Swaziland gibi AIDS’le mücadele eden ülkelerde ise ortalama ömür, 35 yılın altında.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun Tayland temsilcisi Barimella Giridhar, AIDS gibi sağlık sorunlarının, 15 ile 44 yaş arasındaki kadın ve çocukların başlıca ölüm nedeni olduğunu söylüyor. Yetkili, kamu harcamalarının arttırılmasıyla bu kişilerin kurtarılabileceği görüşünde.

Giridhar şöyle konuştu: "Kadın ve çocukların eğitimi; ekonomik imkânlar, insan hakları ve sağlık konuları açısından düzeltilirse, yüz milyonlarca kişiyi yoksulluktan çıkarabilir, 30milyon çocuk ve 2 milyon annenin hayatını kurtarabilir ve AIDS’in yayılmasını önleyebiliriz."

Raporda ayrıca gebelik ve doğum sırasında her yıl yarım milyondan fazla bebeğin öldüğü vurgulanıyor.

Tüm dünyada şiddet olaylarından etkilenen kadınların sayısı, kanserden ölen ya da sakat kalanların sayısından fazla. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, raporunda, kadınlara karşı şiddete son verilmesi için çağrıda bulunuyor.

Manşet
İran'dan Uranyum İçin Yeni Öneri

Diğer Haberler
'Van Rompuy Avrupa Birliği'nin Türkiye Politikasına Uyacak'  Audio Clip Available
Irak'ta Seçimler Ocak Ayına Yetişmeyebilir
Obama Afganistan Kararını Gelecek Hafta Açıklıyor
VOA - TGRT Haber Ortak Yayını  Video clip available
Obama Beyaz Saray'da Hindistan Başbakanını Ağırladı
İsrail İle Hamas Tutuklu Takasında Anlaşamadı
Alman Ekonomisi Durgunluktan Çıktı  Audio Clip Available
Filipinler'deki Katliamda Ölü Sayısı Artıyor
Afganistan'daki Yolsuzluk Soruşturması Genişliyor
Türkiye - İsrail İlişkilerinde Düzelme  Audio Clip Available
Obama Afganistan Kararını Birkaç Gün İçinde Açıklayacak
İngiltere'de Irak Savaşıyla İlgili Soruşturma
24 Kasım Amerikan Basınından Özetler