Amerika'nın Sesi ▪ Turkish
 1942’den bu yana güvenilir haber

Düz Metin
Ara

Bush Yeni Irak Stratejisini Açıklayacak

10/01/2007

Başkan Bush’un bu akşam açıklayacağı yeni Irak stratejisinde, PKK’ya karşı mücadele çabalarının artırılmasını da isteyeceği bildiriliyor.

Bush'un Türkiye saatiyle 04:00'de başlayacak ve Amerikan televizyonlarından canlı olarak yayınlanacak olan konuşmasının başlıca unsurları, Beyaz Saray tarafından açıklandı.

Buna göre Bush, Irak’ın barış ve istikrara kavuşturulması için hem Arap hem de bölge ülkelerinin çözümün bir parçası haline getirilmesini isteyecek.  Bush, bu çerçevede PKK’nın etkisiz hale getirilmesi gerektiğine işaret edecek. Turkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin önemine de değinecek olan Başkanın, bu ilişkileri düzenli tutma çabalarının devam etmesi gerektiğini vurgulayacak.

Başkan Bush, bu akşam açıklayacağı yeni Irak stratejisi çerçevesinde Irak’a 21 bin askerlik yeni bir kuvvet gönderilmesini isteyecek.

Bush Bağdat’ta güvenliği sağlama politikasının başarısız kalmasını başkentte yeterli sayıda Irak ve Amerikan askerinin bulunmamasına bağlıyor. Mezhepler arası çatışmayı sadece Iraklılar’ın durdurabileceğini belirten Bush, Irak hükümetinin bu amaçla iddialı bir planı yürürlüğe koyduğunu da kaydediyor.

Bush, Amerikan askerinin şu anda çekilmesinin, Irak hükümetinin çökmesine yol açacağı uyarısında da bulunuyor. Amerika’nın taahhüdünün sonsuza kadar olmadığının da altını çizen Bush, Irak hükümetinin Amerika ile halkın desteğini, verdiği sözlere bağlı kalmaması durumunda kaybedeceğini de belirtiyor.

Başkan bu yeni stratejinin, Amerika için çok büyük önem taşıyan bir bölgedeki genç demokrasinin başarıya ulaşması için uygulanacağını da kaydediyor.

Beyaz Saray’dan ana hatları açıklanan konuşmasında Bush, Irak’ın barış ve istikrara kavuşturulması için hem Arap hem de bölge ülkelerinin çözümün bir parçası haline getirilmesini istiyor. Bush, bu çerçevede PKK’nın etkisiz hale getirilmesi gerektiğine işaret ediyor.

Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin önemine de işaret eden Bush, bu ilişkileri düzenli tutma çabalarının devam etmesi gerektiğini bildirdi. Başkan, ayrıca, ülkede güvenlik sorumluluğunun Kasım ayına kadar Irak ordusuna devredilmesini ve Irak’a bir milyar dolar tutarında ekonomik yardım yapılmasını isteyecek.

Başkan Bush, yeni Irak stratejisi çerçevesinde ulusal güvenlik ekibini değiştiriyor. Yetkililere göre, Irak’taki birliklerin komutanları da değişecek.

Başkan Bush, emekli Koramiral Mike McConnell’ı ulusal istihbarat operasyonlarının başına getiriyor. Bush, 1990'lı yıllarda Ulusal Güvenlik Dairesi Başkanlığı yapan Amiral McConnell'ın, bu iş için gerekli zeka ve deneyime fazlasıyla sahip olduğunu söyledi. 

Bush açıklamasında, "Amiral McConnell, istihbarat alanında ülkenin en büyük hizmet nişanını almış bir askerdir. Yeni görevinde doğrudan bana karşı sorumlu olacak. Bana Amerikan istihbaratının sağlayabileceği en doğru bilgi ve değerlendirmeleri sunacağından hiç kuşkum yok" diye konuştu. 

Admiral William Fallon
Oramiral William Fallon

Amiral McConnell, Dışişleri Bakan Yardımcısı olacağı açıklanan John Negroponte’nin yerini alıyor. Başkan Bush,Irak ve Ortadoğu komutanlarını da değiştiriyor. 2004’te Irak ordusunun eğitilmesi operasyonunun başında olan Korgeneral David Petraeus, Orgeneral George Casey’nin yerini alıyor. Halen Pasifik Kuvvetleri Komutanı olan Oramiral William Fallon, Amerika Merkez Kuvvetleri Komutanlığından emekliye ayrılacak olan Orgeneral John Abizaid’in görevini devralacak. Başkan Bush, özellikle Bağdat’taki şiddet olaylarını durdurmak amacıyla Irak’a daha fazla birlik göndermeyi düşünüyor. Irak’taki çok uluslu gücün komutan yardımıcısı olan İngiliz Tümgeneral Simon Mayall, asker takviyesinin iyi olacağını, ancak başka önlemler de alınması gerektiğini söyledi.

Mayall, "Direnişle mücadele operasyonunda gerekli olan, ilgili her tarafın çabalarını yoğunlaştırmasıdır. Irak hükümetinin bu konuda daha duyarlı davranması ve etkili olması gerekiyor. Egemen bir ülkede, bakanlıkların görevlerini yerine getirmelerini sağlamak için herşeyin yapılması şart. Ekonomik durumu geliştirmek için de yoğun çalışma yapılması zorunlu. Özetle, bu karmaşık bir konu," diye konuştu.

Başkan Bush’un bu akşam açıklayacağı yeni Irak stratejisinin, askeri, siyasi ve ekonomik önlemler içermesi bekleniyor.

emailme.gif Haberi Gönder
printerfriendly.gif Yazıcı İçin
  Manşet
Değiştirilmiş Seçim Yasası Irak Meclisinden Geçti

  Diğer Haberler
İsrail Ticaret Bakanı: 'Türkiye'yle Aradaki Karabulutlar Giderilsin'
Clinton: Taleban'la Görüşülebilir Ama Dikkatli Olmalıyız
İran Hava Savunma Tatbikatına Devam Ediyor
Almanya: Liberal Koalisyon Ortağının Türk Üyesi Serkan Tören  Audio Clip Available
Taylor Swift 5 Ayrı Ödül Aldı
Filipinler’de Kaçırılanlardan 21’i Ölü Bulundu
23 Kasım Amerikan Basınından Özetler
İran Cumhurbaşkanı Brezilya'da
Afganistan'daki Saldırıda 4 Amerikan Askeri Öldü
İsrail ve Filistinlilerin Yirmi Yıllık Kayıp Rakamları Açıklandı
Irak Parlamentosu'nda Anlaşmazlık Aşılamadı
Azeri ve Ermeni Liderler Münih'te Dağlık Karabağ'ı Ele Aldı
Peres: Yerleşimler Konusu Önemsiz
Romanya'da Seçimlerinde İkinci Tura Gidiliyor
Pakistan'da 30 Taleban Militanı Öldürüldü
İran'da Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısına Hapis
Peres ve Mübarek Ortadoğu'da Barışı Masaya Yatırdı
İran Askeri Tatbikat Hazırlığında
BM Raporu: İklim Değişikliğinde Kadının Rolü