Amerika'nın Sesi ▪ Turkish
 1942’den bu yana güvenilir haber

Düz Metin
Ara

Köşk'te Sessiz Devir Teslim


28/08/2007

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, 11. Cumhurbaşkanı’nı belirleyecek tarihi oylama yapılıyor. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Meclis’teki 3. tur oylamada, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin adayı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 oyu alarak cumhurbaşkanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Gül için tüm yurtta ‘top atışlı’ kutlamalara hazırlıklar sürerken, Çankaya Köşkü’ndeki devir-teslim töreninin, ‘sessiz-sedasız’ gerçekleştirileceği belirtiliyor.

Türkiye’de aylardır süren cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde sona gelindi. TBMM Genel Kurulu’nda, cumhurbaşkanlığı seçimi için 3. tur oylama saat 15.00’te başlayacak. Bu oylamada da Adalet ve Kalkınma Partisi Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu ve Demokratik Sol Parti (DSP) Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli ile yarışacak.

Abdullah Gül
Abdullah Gül 276 oyu garantilemiş durumda
20 ve 24 Ağustos tarihlerinde yapılan ilk iki tur oylamada 367 milletvekilinin oyunu alamayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, bu kez seçilmek için sadece 276 milletvekilinin oyunu alması yeterli olacak. 341 milletvekili olan AKP, hiçbir partinin desteği olmasa bile 276 sayısını bularak, Gül’ü cumhurbaşkanı seçtirebilecek.

11. Cumhurbaşkanı olması kesinleşen Abdullah Gül’ün seçilmesi ve göreve başlamasına ilişkin tören programı, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü tarafından hazırlandı.

Buna göre Gül, üçüncü tur oylamada oyunu kullandıktan sonra sonuçların açıklanmasını beklemeden, hazırlıklarını yapmak üzere Meclis’ten Dışişleri Konutu’na geçecek. Gül’ü konuttan Meclis’e getirecek cumhurbaşkanlığı makam aracının forsu kapalı olacak. Gül’ün, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den farklı olarak koyu renk takım elbise değil de frak giymesi bekleniyor.

Ahmet Necdet Sezer sessiz devir teslim töreni istiyor
Dışişleri Konutu’ndan Meclis’e gelişinde askeri törenle karşılanacak Gül, kürsüde ant içecek ve Atatürk ilkelerine bağlı kalacağına söz verecek. Ant içme sona erdikten sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın çalacağı İstiklal Marşı okunacak ve Meclis’e cumhurbaşkanlığı forsu çekilecek. Askeri törenle meclisten ayrılacak Gül, önce Anıtkabir’e, sonra da görevi devralmak üzere saat 19.30’da Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne çıkacak. Devir-teslim töreni istemeyen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, görevi devrederken gazetecilerin izlemesini de istemedi. Sezer ve Gül’ün bu tarihi anına ilişkin görüntünün Cumhurbaşkanlığı ekibi tarafından fotoğraflanması ve basına servis yapılması bekleniyor. Buna karşılık Adalet ve Kalkınma Partisi, Gül’ün cumhurbaşkanlığını tüm yurtta 101 pare top atışı ile kutlama kararı aldı. Gül için tüm devlet dairelerinde ve sokaklarda da özel aydınlatma sistemi uygulanacak.

emailme.gif Haberi Gönder
printerfriendly.gif Yazıcı İçin

  İlgili Haberler
TSK Zafer Bayramı Mesajı
 
  Manşet
Obama Afganistan Stratejisini Salı Günü Açıklıyor

  Diğer Haberler
Bombardıman Almanya Genelkurmay Başkanını İstifa Ettirdi
Irak'ta Bayram Öncesi Bombalı Saldırılar
26 Kasım Amerikan Basınından Özetler
BM İran'ın Planını Reddetti
Enflasyon Korkusu Altın Fiyatlarını Arttırdı
Kazakistan-Özbekistan Sınır Tartışması
Avrupalılar Domuz Gribi Aşısı Olmak İstemiyor
Amerika'da Şükran Günü Kutlanıyor
Obama 9 Aralık'ta Kopenhag'a Gidecek
Suudi Arabistan'ı Seller Aldı
Çin'de Mutasyon Geçirmiş Virüs Saptandı
Vizelerin Kalkmasının Güvenlik Boyutu Bulunuyor mu?  Audio Clip Available