Amerika'nın Sesi ▪ Turkish
 1942’den bu yana güvenilir haber

Düz Metin
Ara

'Türkiye'yi Destekliyoruz'

22/12/2007

James Jeffrey (arşiv)
Amerika Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Büyükelçi James Jeffrey, Amerika'nın Sesi Televizyonu'na yaptığı açıklamada, Washington'un Türkiye'nin kendini savunma hakkını desteklediğini; kuzey Irak'ta konuşlanan PKK terör örgütüne karşı istihbarat sağladığını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Amerika'nın Sesi Stüdyolarına gelen Büyükelçi Jeffrey PKK'nın Türkiye, Amerika ve Irak'a tehdit oluşturduğunu belirtti: “PKK Türkiye’ye de Amerika’ya da tehdit oluşturuyor. PKK, terör örgütleri listemizde bulunuyor.  PKK bölgedeki diğer ülkeleri de tehdit ediyor. Türkiye’nin kendini savunma hakkını destekliyoruz."

Büyükelçi Jeffrey, Amerika'nın Türkiye'ye bilgi vererek destek sağladığını söyledi, ancak operasyon kararını Ankara'nın verdiğini vurguladı: "Türkiye’ye bilgi vererek destek oluyoruz.  Ancak, ne yapılacağının kararını Türkler kendi verir. Bizi sadece bilgilendiriyorlar."

Büyükelçi Jeffrey, Türkiye'nin sınırötesinde PKK hedeflerine operasyon düzenlemesinin çok eskiye dayandığını hatırlattı.  Jeffrey, Türkiye'nin PKK konusundaki kaygılarını anlayışla karşıladıklarını kaydetti: "PKK nedeniyle çok tehlikeli ve zor bir durumla karşı karşıyalar. Bu durumu anlayışla karşılıyoruz. Tek beklentimiz şu: bizim haberdar edilmemiz. Irak hükümetinin bilgilendirilmesi ve son olarak sivillere zarar gelmemesi...”

Shays: 'Türkiye'ye Destek Vermeliyiz'

Christopher Shays
Bu arada, hafta başında Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda bir konuşma yapan Cumhuriyetçi Partili Connecticut Milletvekili Christopher Shays, Amerika'nın Türkiye'ye destek vermesi için elinden gelen herşeyi yapması gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'ye giden ve Güneydoğu'da temaslarda bulunan Christopher Shays, şöyle konuştu: PKK Türkiye’nin, Amerika’nın ve Irak’ın düşmanıdır. Sınırın ötesinden gelen bu tehdide karşı Türkiye’ye destek vermek için elimizden gelen herşeyi yapmalıyız.  Bu güçlü ittifakımızı sürdürmeliyiz.  Ve bunu yaptığımıza inanıyorum."

PKK hedeflerine karşı Türkiye'nin düzenlediği hava operasyonunu değerlendiren Shays, Türkiye'nin güçlü, aynı zamanda ölçülü bir adım attığını söyledi: "Geçtiğimiz günlerde Irak’ta konuşlanan PKK’ya karşı Türkiye’nin harekete geçmesi, haklı bir adımdı. Türkiye’nin böyle bir harekat yapması bekleniyordu.  Türkiye, Irak hükümetinin önündeki zorlukları anlayışla karşıladı ve bu konuda sabır gösterdi. Türkiye güçlü, aynı zamanda ölçülü bir adım attı."

Shays, Türk - Ameirkan ilişkilerinin daha da geliştirilmesi çağrısında bulundu: "Türkiye’yle güçlü dostluğumuzu takdir etmemiz ve bu ilişkiyi geliştirmek için elimizden geleni yapmamız gerekiyor.”     

emailme.gif Haberi Gönder
printerfriendly.gif Yazıcı İçin

  Manşet
Berlin Duvarı'nın Yıkılışının 20. Yıldönümü  Audio Clip Available

  Diğer Haberler
Amerika İran'a Ek Süre Tanıyacak
İSEDAK Toplantısı Başladı - El Beşir Toplantıya Katılmadı  Audio Clip Available
Ahmedinejad'dan Radikal Öneriler
Afganistan'da 130 Taleban Militanı Öldürüldü
Obama ve Netanyahu Biraraya Geliyor
Ukrayna'da Olağanüstü Hal İlan Edilmeyecek
Çin Dokuz Uygur'u İdam Etti
9 Kasım Amerikan Basınından Özetler
Netanyahu Washington Ziyareti Sırasında Obama'yla Görüşecek
'Saldırganın Müslüman Kimliğine Vurgu Yapılmamalı'
Ida Kasırgası Meksika Körfezi'ne İlerliyor
Özbek Muhalif Serbest Bırakıldı
Sudan Lideri Türkiye Ziyaretini İptal Etti
Irak'ta Amerikan Askeri Helikopteri Düştü
Org. Casey: 'Afganistan'a Daha Fazla ABD Askeri Gerek'
Irak Parlamentosu Gecikmeli Seçim Yasasını Onayladı
Berlin Duvarı Soğuk Savaşın Sembolüydü
Berlin Duvarı'nın Yıkılışının 20'nci Yılında Anılar Hala Taze