Grafikli Metin

VOANews.com
News in 44 languages


ABD Askeri Yetkililerinden Uzlaşma Önerisi

06/03/2008

Amerikan yönetimi Korgeneral Ray Odierno’nun PKK konusundaki sözlerine açıklık getirmeye çalışırken, Amerikan Kongresi’ne bilgi veren bir askeri yetkili daha PKK’yla görüşme konusuna değindi.

Oramiral William Fallon Kongre'deki oturumda
Amerikan silahlı kuvvetlerinin, Irak’tan da sorumlu Merkez Bölge Komutanı Oramiral William Fallon, Temsilciler Meclisi’nin Silahlı Kuvvetler Komisyonu’nda yaptığı konuşmada PKK’yla uzlaşma yapılması gerektiğini söyledi. Fallon, "sorunun çözümü için bir çeşit uzlaşma sağlanması gerekiyor," dedi.

Fallon, soruna siyasi çözüm bulunması için Türk yetkilileri cesaretlendirdiklerini de kaydetti.

Oramiral Fallon, Türk ordusunun Kuzey Irak’taki operasyonunun taktik başarısına yardım ettiklerini belirtti.

Son günlere kadar Irak'taki Amerikan Kuvvetleri Komutanı olan Korgeneral Ray Odierno da önceki gün Washington'da yaptığı basın toplantısı sırasında PKK'dan sözederken “terörist unsurlarla müzakerelere başlanabilmesi için bu örgütün baskı altında tutulması gerektiğini” söylemişti.  Bu sözler, Türk hükümeti yetkilileri tarafından "talihsiz bir dil sürçmesi" olarak nitelenmişti.

Bunun üzerine Amerika Dışişleri Bakanlığı, Washington’un terör örgütleriyle görüşmediğini, kimsenin de terör örgütleriyle görüşmesini teşvik etmediğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Bürosu Sözcüsü Chase Beamer, terör örgütleriyle müzakere edilmemesi şeklindeki Amerikan politikasında bir değişiklik olmadığını belirtti.

Amerika Savunma Bakanı Robert Gates de, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ziyareti sırasında görüştüğü yetkililerin hiç birinde, terör örgütü PKK’yla müzakere eğilimi görmediğini kaydetti.

Gates, terörle mücadelede atılacak askeri adımların yanı sıra, örgüte katılımın olduğu bölgelerde, Kürt halkının bazı kaygılarının da giderilmesi gerektiğini ifade etti. Gates, amacın, siyasi arenaya katılabilecek PKK’lıların razı edilip örgütten koparılması olduğunu söyledi.



İlgili Haberler
'Teröristlerle Görüşmüyoruz'
Operasyonlar Sürüyor İddiası
Genelkurmay'dan Eleştirilere Sert Cevap
Genelkurmay'dan Sert Açıklama
Talabani Ankara'ya Gidiyor
Washington'da 'Kürt Sorunu' Değerlendirildi
Büyükanıt: 'Üniformamı Çıkarırım'
'Türkler ve Kürtleri Dengelemek'
'Askeri Gerekçelere Dayanarak Çekildik'
ABD: 'İşbirliği Sürüyor'
 
Manşet
Değiştirilmiş Seçim Yasası Irak Meclisinden Geçti

Diğer Haberler
İsrail Ticaret Bakanı: 'Türkiye'yle Aradaki Karabulutlar Giderilsin'
Clinton: Taleban'la Görüşülebilir Ama Dikkatli Olmalıyız
İran Hava Savunma Tatbikatına Devam Ediyor
Almanya: Liberal Koalisyon Ortağının Türk Üyesi Serkan Tören  Audio Clip Available
Taylor Swift 5 Ayrı Ödül Aldı
Filipinler’de Kaçırılanlardan 21’i Ölü Bulundu
23 Kasım Amerikan Basınından Özetler
İran Cumhurbaşkanı Brezilya'da
Afganistan'daki Saldırıda 4 Amerikan Askeri Öldü
İsrail ve Filistinlilerin Yirmi Yıllık Kayıp Rakamları Açıklandı
Irak Parlamentosu'nda Anlaşmazlık Aşılamadı
Azeri ve Ermeni Liderler Münih'te Dağlık Karabağ'ı Ele Aldı
Peres: Yerleşimler Konusu Önemsiz
Romanya'da Seçimlerinde İkinci Tura Gidiliyor
Pakistan'da 30 Taleban Militanı Öldürüldü
İran'da Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısına Hapis
Peres ve Mübarek Ortadoğu'da Barışı Masaya Yatırdı
İran Askeri Tatbikat Hazırlığında
BM Raporu: İklim Değişikliğinde Kadının Rolü