Amerika'nın Sesi ▪ Turkish
 1942’den bu yana güvenilir haber

Düz Metin
Ara

'Demokratik İlkeler Tehlikeye Atılıyor'


03/04/2008

Robert Wexler
Amerikan Kongresi’ndeki Türk-Amerikan Dostluk Grubu eş başkanı Florida Milletvekili Robert Wexler, Türkiye’de demokratik ilkelerin tehlikeye girmesinin kaygı verici olduğunu söyledi.  Wexler ‘Rumi Forumu’ tarafından düzenlenen toplantıda Türkiye’deki son gelişmeleri ve Türk – Amerikan ilişkilerini değerlendirdi.

Kongre üyesi Robert Wexler, Türkiye’de yapılan ekonomik ve siyasi reformları takdir ettiklerini söyledi. Wexler, Türkiye’de sivil ve askeri kontrolün ayrılması konusunda kaydedilen ilerlemeyi de takdir ettiklerini; bununla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tarihi rolüne saygı duyduklarını belirtti.

Wexler Türkiye’deki son gelişmeleri de değerlendirdi.  Florida Milletvekili Wexler, “Türkiye’de demokratik ilkelerin tehlikeye girmesinin kaygı verici olduğunu” dile getirdi:

Amerikalı bir Kongre üyesi olarak taraf tutmamaya özen gösterdiğini söyleyen Wexler, bir ülkenin “Avrupa Birliği üyeliğine yaklaştığı bir dönemde, demokratik yollarla seçilmiş, halkın iradesine dayanan bir hükümetin feda edilmesi bir çelişki oluşturuyor” dedi. 

Wexler, bunun tehlikeli bir örnek oluşturduğunu kaydetti.  Bu tür durumlarla fırsatların kaçırılmaması gerektiğini ifade eden Wexler, Türkiye’de halkın iradesinin yargı yoluyla zayıflatılması ihtimalinin kaygı verici olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın söylediklerine veya yaptıklarına her zaman katılmadığını söyleyen Wexler, ancak Türk halkının tercihini bu yönde kullandığını belirtti.

Ömer Taşpınar
Rumi Forumu tarafından düzenlenen panelde konuşan Brookings Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Ömer Taşpınar da, Adalet ve Kalkınma Partisi’yle (AKP) “laiklik yanlıları” arasındaki çatışmanın Türkiye’deki ekonomik ve siyasi istikrarı bozabileceğini bildirdi. 

Taşpınar, AKP’nin daha demokratik bir anayasa hazırlaması gerektiğini ifade etti. Taşpınar Türkiye’de anayasal reforma ihtiyaç duyulduğunu, türban meselesi gibi tartışmalı konulardan uzak durulması ve daha geniş anlamda demokratikleşme, ifade özgürlüğü, AB üyeliği gibi konulara eğilmek gerektiğini belirtti.  Taşpınar, AKP’nin bu yönde adım atması durumunda daha çok destek bulacağını savundu.

Ilımlı İslam, ABD, AKP

Bu arada, Türkiye’deki gelişmeler konusunda Amerika’nın tutumunu da değerlendiren Taşpınar, “Washington’un bu konuda AKP’ye açık ve net bir şekilde destek vermesinin, Amerika’nın ılımlı İslam’ı yaymaya çalıştığı yönündeki komplo teorilerini kuvvetlendireceğini,” söyledi.  Taşpınar, bu durumda, Amerika’nın izleyeceği en doğru yolun, demokratikleşmeye ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine destek vermek olduğunu söyledi.  Brookings Enstitüsü uzmanı Taşpınar ‘Türkiye’deki komplocu kesimlerin Amerika’nın ılımlı İslam’ı teşvik ettiğini düşündüğünü, ve AKP’yle Amerika arasındaki ortaklığın da bu yönde yorumlandığını’ söyledi.   

Florida Milletvekili Robert Wexler da bu konuda söz aldı ve Amerika’nın Türkiye’de ılımlı İslam’ı desteklediği yönündeki iddiaları “saçmalık” olarak yorumladı.

Amerika’nın Türkiye’de dini bir gündemi teşvik etmediğini söyleyen Wexler, bunun tersinin doğru olduğunu vurguladı. Wexler, Türkiye’deki İslam dinine ve ibadete; ve Atatürk’ün yarattığı topluma büyük saygı duyulduğunu; Türkiye’deki demokratik ve ekonomik gelişimin de takdir topladığını belirtti.

emailme.gif Haberi Gönder
printerfriendly.gif Yazıcı İçin

  Manşet
Obama Afganistan Seçeneklerini Beğenmedi

  Diğer Haberler
İsrail Suriye İle Görüşmeye Hazır
Hizbullah Obama'yı İsrail Yanlısı Olmakla Suçladı
Brezilya İran'la İlişkilerini Savundu
Fort Hood Saldırısı Önlenebilir miydi?
Arafat'ın Ölüm Yıldönümü Anıldı
İran Nükleer İşbirliği Çağrısı Yaptı
Albay Dursun Çiçek Tutuklandı
Almanya'da Irkçı Katile Ömür Boyu Hapis  Audio Clip Available
Kıbrıslı Rumlar İngiltere'nin Toprak Önerisine Temkinli
Altın Fiyatında Rekor
AB Başkanı İçin 19 Kasım'da Özel Zirve Yapılacak  Audio Clip Available
Afganistan'da İsveç Askerlerine Saldırı
Pakistan'da On Asker Çatışmalarda Öldü
İran'da Kürt Eylemcinin İdamı Tepkilere Yol Açtı
Güney Kore Donanması Alarmda