Amerika'nın Sesi ▪ Turkish
 1942’den bu yana güvenilir haber

Düz Metin
Ara

Son Gözden Geçirme Tamam


09/05/2008

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Türkiye arasındaki 7. Standby anlaşmasının son gözden geçirme toplantıları bugün tamamlandı. IMF 3.65 milyar dolarlık kredi dilimini serbest bıraktı.

IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, toplantıların tamamlanması üzerine yaptığı basın toplantısında Türkiye’nin IMF programına başladığı doneme kıyasla bugün çok daha güçlü bir pozisyonda olduğunu söyledi.

Girogianni, artan hammadde fiyatları, küresel kredi sıkışıklığı ve siyasi belirsizliğin Türkiye için sorun oluşturduğunu söyledi.

Bu durumda, Türkiye’nin atması gereken en önemli adımın piyasalarda güven ortamını sağlamak olduğunu belirten Giorgianni, yapısal reformlara devam edilmesi çağrısında bulundu. IMF yetkilisi, Türkiye’nin mali disipline büyük önem vermesi gerektiğini de vurguladı.

Giorgianni, 7. gözden geçirmeden sonra IMF’yle nasıl bir düzenlemeye gidileceği konusunda, Türk hükümetinden henüz bir yanıt almadıklarını söyledi.

IMF, Türkiye’de büyümenin yüzde 4 olacağını hesaplıyor; enflasyonun artması ve cari açığın büyümesini bekliyor.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn da yaptığı yazılı açıklamada Türk ekonomisinin dış piyasalardaki zor koşullara rağmen iyi bir performans sergilediğini, doğrudan yabancı yatırımların Türkiye'ye olan ilgisinin de devam ettiğini kaydetti. Kahn, bununla birlikte arz sıkıntısı nedeniyle enflasyonun arttığını, küresel kredi piyasasındaki sıkışıklığın, Türkiye’nin dış finansman kaynaklarına erişim riskini yükselttiğini belirtti. Kahn son iç siyasi gelişmelerin de yatırımcıların hassasiyetlerini arttırdığını kaydetti. IMF Başkanı bu iç ve dış koşullar nedeniyle Türk finans piyasalarının geçen yıl edindiği kazanımlardan kayıp verdiğini bildirdi.

Kahn bununla birlikte Türkiye'nin bu değişen koşullara zamanında müdahale ettiğine vurgu yaptı.

Soysal Güvenlik reformunun yapılmasının önemli olduğunu belirten Khan, büyüme hedefiyle cari açığın ve enflasyonun düşürülmesi hedefi arasında denge bulunması gerektiğini kaydetti. Khan ayrıca, yüzde 3,5 oranındaki faiz dışı fazla hedefinin mutlaka tutturulması gerektiğini vurguladı.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Türkiye'nin IMF Programına bağlı kalarak önemli bir başarıya imza attığını; gelecekte Avrupa Birliği gelir düzeyine erişmesi için makroekonomik istikrarı sağlayacak ve büyüme potansiyelini arttıracak reformlara devem etmesi gerektiğini söyledi.  

emailme.gif Haberi Gönder
printerfriendly.gif Yazıcı İçin

  Manşet
Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye Tartışması  Audio Clip Available

  Diğer Haberler
Vizelerin Kalkmasının Güvenlik Boyutu Bulunuyor mu?  Audio Clip Available
Berlin'de 'Istanbul Next Wave' Sergisi  Audio Clip Available
Pakistan'da Mumbai Yargılaması
Türkiye'de Grev Günü
Irak'ta Şiddet Olayları Sürüyor
Ahmedinejad Venezüella'da Destek Arıyor
Taleban Hükümetle Masaya Oturmayı Reddetti
Netanyahu'dan Yahudi Yerleşimleri Konusunda Yeni Öneri
Somalili Militanlar Gıda Yardımına Karşı Çıkıyor
'ABD - Hindistan İlişkileri 21. Yüzyıla Şekil Verecek'
Obama Afganistan Kararını Salı Günü Açıklayacak
25 Kasım Amerikan Basınından Özetler
ABD Kara Mayınlarını Yasaklayan Anlaşmaya Katılmıyor
Gemicilere Buz Dağı Uyarısı
BM Kadına Şiddeti Önlemek Üzere Harekete Geçti
Çocuklar Parasızlık Yüzünden Yetimhanelere Terkediliyor
'Van Rompuy Avrupa Birliği'nin Türkiye Politikasına Uyacak'  Audio Clip Available