Grafikli Metin

VOANews.com
News in 44 languages


'Türkiye'yi Kaybetmiş Değiliz'


08/07/2008

James Glassman
Kamu diplomasisinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı James Glassman Amerikan karşıtlığının büyük boyutlara ulaşmış olmasına rağmen Türkiye’nin kendileri için kaybedilmiş bir ülke olmadığını söyledi. Yapılan kamuoyu yoklamalarından çıkan sonuçları dikkate almanın yanlış olduğunu öne süren Glassman, Türkiye’deki Amerikan karşıtlığını çok yüzeyde bulduğunu ve kamuoyu yoklamalarından çıkan sonuçları istikrarlı saymadığını belirtti.

Glassman ‘Amerikan karşıtlığını dikkate almak ve bunun nedenlerini bilmek lazım ama sadece rakamlara bakmak saçma. Bu konu çok daha karmaşık bir konu’ diye konuştu.

10 Haziran’da göreve başlayan Glassman ‘fikirler savaşı’ olarak adlandırdığı yeni stratejilerinin amacının yabancı kamuoyunu etkileyerek kısa ve uzun vadeli Amerikan hedeflerine ulaşmak olduğunu söyledi. Glassman bu Amerikan hedeflerini de Amerikalılar’a ve diğer halklara yönelik
kitle imha silahları ve şiddet içeren tehdidi azaltmak ve özgürlük politikasını yaymak olarak açıkladı.

Amaçlarının yabancı kamuoyunu Amerikan yanlısı görüş benimsemeye ikna etmek olmadığının altını çizen Glassman, “önemli olan Amerika hakkındaki olumsuz görüşlerin şiddete dönüşmesini önlemektir” dedi.

Amerika’nın imajının yeni stratejilerinin merkezi olmadığına dikkat çeken Glassman ‘Müslüman toplumlarda iktidar için karmaşık ve çok yönlü bir savaşın devam ettiğinin farkına varmamız gerekiyor. Bu savaşa uzaktan seyirci kalamayız. Çünkü bu savaş Amerika’yı da yakından ilgilendiriyor. Bizim bu savaştaki rolümüz şiddete yapıcı alternatifler bulmak’ diye konuştu.

Amerikan değerlerini ve siyasi sistemini portakal suyuna, El Kaide gibi örgütlerin ideolojileriniyse limonataya benzeten Glassman ‘Amacımız insanların limonata içmesini engellemek. Ama ille de portakal suyu içmeleri gerekmiyor’ dedi.

 

Manşet
Değiştirilmiş Seçim Yasası Irak Meclisinden Geçti

Diğer Haberler
İsrail Ticaret Bakanı: 'Türkiye'yle Aradaki Karabulutlar Giderilsin'
Clinton: Taleban'la Görüşülebilir Ama Dikkatli Olmalıyız
İran Hava Savunma Tatbikatına Devam Ediyor
Almanya: Liberal Koalisyon Ortağının Türk Üyesi Serkan Tören  Audio Clip Available
Taylor Swift 5 Ayrı Ödül Aldı
Filipinler’de Kaçırılanlardan 21’i Ölü Bulundu
23 Kasım Amerikan Basınından Özetler
İran Cumhurbaşkanı Brezilya'da
Afganistan'daki Saldırıda 4 Amerikan Askeri Öldü
İsrail ve Filistinlilerin Yirmi Yıllık Kayıp Rakamları Açıklandı
Irak Parlamentosu'nda Anlaşmazlık Aşılamadı
Azeri ve Ermeni Liderler Münih'te Dağlık Karabağ'ı Ele Aldı
Peres: Yerleşimler Konusu Önemsiz
Romanya'da Seçimlerinde İkinci Tura Gidiliyor
Pakistan'da 30 Taleban Militanı Öldürüldü
İran'da Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısına Hapis
Peres ve Mübarek Ortadoğu'da Barışı Masaya Yatırdı
İran Askeri Tatbikat Hazırlığında
BM Raporu: İklim Değişikliğinde Kadının Rolü