VOANews.com

Amerika'nın Sesi ▪Turkish 1942'den bu yana güvenilir haber

 
45 Dilde Haberler

'Kürtlerin Petrol Anlaşmaları Yasadışı'


03/01/2009

Iraqi Oil Minister Hussain al-Shahristani speaks during press conference in Baghdad, 31 Dec 2008<br /><br /><br />
Irak Petrol Bakanı Hüseyin el Şehristani (Arşiv)
Irak Petrol Bakanı Hüseyin el-Şehristani kuzey Irak'taki Kürt yönetiminin petrol anlaşmalarını "yasadışı ve geçersiz" ilan etti.

lrak Petrol Bakanı Hüseyin el-Şehristani, Irak'ta üç günlük resmi yeni yıl tatilinin sonra ermesiyle bugün başkent Bağdat'ta yaptığı açıklamada, Kürtlerle lrak Hükümeti arasında askıda olan sorunların 2008 yılında çözümsüz kaldığını belirterek, "Kürtlerle aramızdaki en büyük sorun, Kürt Bölgesel Yönetiminin yabancı petrol şirketleriyle yapmış olduğu anlaşmalardır" dedi.

El-Şehristani, Kürt yönetimi ile Merkezi Bağdat Hükümeti arasında başta petrol anlaşmaları olmak üzere diğer sorunların çözümü konusunda önümüzdeki günlerde lrak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin Erbil'e giderek Kürt yetkilerle görüşeceğini söyledi. 

Irak Petrol bakanlığının yabancı petrol şirketleriyle yapmış olduğu anlaşmalar dışında diğer petrol anlaşmaları "geçersiz" ve "yasadışı" olduğunu tekrarlayan Şehristani; "Kürt Bölgesel Yönetiminin şimdiye kadar yabancı petrol şirketleriyle yapmış olduğu hiç bir anlaşmanın içeriği konusunda bilgimiz yoktur" açıklamasında bulundu. 

Kürt yönetimi ise, yapılan anlaşmaların Irak Anayasası'na uygun bir şekilde yapıldığını iddia ediyor.

Çin - Irak Arasında Petrol Anlaşması

Çin Ulusal Petrol Şirketi Irak'ın doğusunda çalışmalarına başladı. 2003 yılında Saddam Hüseyin rejminin devrilmesinden bu yana ilk kez yabancı bir petrol şirketiyle anlaşma sağlanmış oldu.

Üç milyar dolarlık anlaşma uyarınca Bağdat'ın güneydoğusu'nda Vaist vilayetindeki el Ahdab petrol sahası geliştirilecek. El Ahdab petrol sahasından günde 110 bin varil petrol çıkarılacak.


E-mail This Article Haberi Gönder
Print This Article Yazıcı İçin
  Manşet
Berlin Duvarı'nın Yıkılışının 20. Yıldönümü Törenlerle Kutlandı

  Diğer Haberler
Almanya'da Kutlamaların Yanısıra 'Kristallnacht' Kurbanları Anıldı
Amerika İran'a Ek Süre Tanıyacak
İSEDAK Toplantısı Başladı - El Beşir Toplantıya Katılmadı  Audio Clip Available
Ahmedinejad'dan Radikal Öneriler
Afganistan'da 130 Taleban Militanı Öldürüldü
Ukrayna'da Olağanüstü Hal İlan Edilmeyecek
Çin Dokuz Uygur'u İdam Etti